آشنایی با انواع روش خشک کردن چوب روسی

folder_openوبلاگ
comment3 دیدگاه
خشک کردن چوب روسی

خشک کردن چوب روسی به چه صورت است؟

چوب‌های روسی جزو چوب‌های با کیفیت و مرغوب هستند. از این چوب در صنایع مختلفی از قبیل صنعت مبلمان، پارکت و دیوار پوش‌ها، کابینت سازی و مواردی دیگر استفاده می‌شود. انواع چوب‌های روسی به‌خصوص چوب راش مقاومت و استحکام بالایی دارند و علاوه بر آن دارای زیبایی خاصی نیز هستند. یکی از مهم­ترین کارهایی که پیش از بهره­گیری از چوب روسی باید انجام داد، خشک کردن چوب است.

به طور کلی چوب‌ها در برابر تغییرات رطوبتی و دمایی واکنش‌هایی مانند ترک‌خوردگی، کج شدن و خمیدگی را از خود نشان می­دهند. از این رو نیاز است تا به صورت اصولی آن‌ها را خشک نمود. گفته می­شود این چوب‌ها تحت شرایط خاصی لازم است خشک شوند. علاوه بر آن چوب با خشک شدن تغییر سایز می‌دهد و کوچک‌تر می‌شود، به همین دلیل قبل از استفاده باید خشک بشود تا سایز واقعی آن مشخص گردد. در این مقاله به بررسی شرایط خشک کردن چوب روسی می‌پردازیم.

شرایط خشک کردن چوب روسی

هدف از خشک نمودن چوب، رساندن رطوبت آن به رطوبت محیط است. چوب درخت روسی برای استفاده باید خشک شود که اگر این کار به درستی انجام نشود تغییر شکل نامناسب و ترک خوردن چوب را سبب می‌شود. در هنگام برش باید کمی بزرگ‌تر از سایز مد نظر بریده شود، زیرا با خشک شدن چوب روس اندازه آن کوچک‌تر می‌شود.

معمولاً از دو روش برای خشک کردن چوب روسی استفاده می‌شود که عبارتند از: خشک کردن در فضای آزاد، خشک کردن در فضای بسته یا خشک کردن مصنوعی که هر یک از این دو روش تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.

توجه به این نکته الزامی است که قبل از خشک کردن ابتدا باید گونه‌های مختلف چوب از یکدیگر جدا شوند، به این علت که برخی چوب‌ها رطوبت بالایی دارند و لازم است زمان بیش‌تری برای خشک کردن آن‌ها صرف شود.

خشک کردن چوب روسی در فضای آزاد

ابتدا نوع مشخصی از چوب‌ها به شکل الوار و به جهت کاربردهای مختلفی که می‌خواهند استفاده کنند، برش می‌دهند و چوب‌های روسی با برش‌های یکسان را از هم جدا کرده و برای خشک‌کردن در کنار هم قرار داده می‌شود.

خشک کردن چوب روسی

خشک کردن چوب‌های روسی در فضای باز بسیار زمان‌بر است و حتی ممکن است تا یک سال نیز زمان ببرد. این زمان بستگی به حجم چوب، نوع چوب، میزان رطوبت چوب، برش آن و… دارد. به‌گونه‌ای باید چوب‌ها در کنار یکدیگر قرار داد که بین آن‌ها جریان هوا در گردش باشد و بین چوب و زمین نیز فاصله‌ای وجود داشته باشد.

لازم به ذکر است یکی از دلایلی که موجب ترک خوردن قسمت­های برش خورده یا انتهای چوب‌ها می­شود، سرعت خارج شدن رطوبت از انتهای چوب است؛ بنابراین از آنجایی که چوب‌ها در قسمت‌های برش خورده ممکن است ترک بخورند، بهتر است قسمت‌هایی که چوب روسی برش زده شده با موادی مانند چسب پوشانده شود. پس از این مرحله چوب‌های روی هم گذاشته شده در فضای آزاد، با نایلون پوشانده می‌شوند.

در مدتی که چوب‌ها در فضای آزاد برای خشکاندن قرار داده شده‌اند بهتر است با رطوبت‌سنج، مقدار رطوبت آن‌ها چک شود.

فواید خشک کردن چوب روسی در فضای آزاد

خشک کردن چوب روسی در فضای آزاد جزو ارزان‌ترین و کم‌هزینه‌ترین روش‌ها است؛ در این روش چوب‌های خشک شده روسی پس از خشک شدن استحکام و مقاومت بیشتری پیدا می‌کنند. به همین جهت برای ساخت پارکت و دیوارپوش‌ها، درب و پنجره، پله‌های چوبی و مواردی از این دست بسیار کاربردی هستند.

خشک کردن چوب روسی در فضای آزاد

از جمله مزیت‌های این روش، این است که نگهداری از چوب‌های در حال خشک شدن به روش طبیعی نیاز به وقت زیادی ندارد و می­توان هر از گاهی برای بررسی وضعیت روند خشک شدن چوب‌ها آن‌ها را چک نمود. از آنجایی که چوب‌های روسی در این روش در فضای باز خشک می‌شوند، دیگر نیازی به مکان خاص و سوخت از قیبل گاز، برق، بنزین و مواردی از این دست نیست از این رو می­توان با انرژی طبیعی به خشک کردن چوب روسی پرداخت و به دنبال آن در مصرف انرژی نیز صرفه‌جویی می‌شود.

خشک کردن چوب روسی به روش مصنوعی

این روش از خشک کردن چوب روسی در کوره انجام می‌شود؛ ابتدا چوب‌های روسی برش داده می‌شوند، بعد از آن در مکانی که سیستم گرمایشی برای خشک کردن چوب‌ها وجود دارد، قرار داده می‌شوند. این سیستم گرمایشی باید به‌گونه‌ای باشد که هوای گرم در آن مکان در چرخش باشد.

READ  مکانیسم و خواص اسید اسکوربیک چیست؟

این روش نسبت به روش قبل سخت‌تر است، باید سیستم چرخش هوای گرم به‌گونه‌ای باشد که چوب‌هایی که در سطح بالاتری قرار دارند زودتر از چوب‌های زیرین خشک نشود، در غیر این صورت رطوبت داخل چوب سعی در خارج شدن می‌کند که موجب ترک خوردن چوب می‌گردد؛ بنابراین دمای کوره‌های خشک‌کن چوب باید در حد متعادلی قرار بگیرد و به همین دلیل نیاز به چک کردن به‌صورت روزانه است.

روش خشک کردن مصنوعی برخلاف روش قبل، نیاز به صرف انرژی زیاد دارد، اما از لحاظ زمانی سرعت خشک شدن زودتر از روش فضای آزاد است. البته باید به این نکته توجه کرد که دو نوع کوره به نام‌های کوره رطوبت‌زا و کوره خلأ برای خشک کردن چوب‌ها وجود دارد.

کوره خلأ پرهزینه‌تر تلقی می‌شود اما سرعت خشک کردن چوب روسی در این روش بسیار بالاتر است. کوره رطوبت‌زدا به دلیل گرمایی که به چوب وارد می‌کند امکان تبخیر آب چوب را فراهم می‌کند اما کوره رطوبت زدا با برق کار می‌کند و انرژی زیادی را صرف می‌نماید.

واردات چوب خشک روسی

چوب خشک روسی از درختان گوناگونی مانند درخت نراد، یولکا، ساسنا، راش تهیه می‌شود و عمده چوب‌های روسی از طریق بندر انزلی وارد بازار ایران می‌شود. هر کدام از این گونه چوب‌ها کاربردها و کیفیت‌های متفاوتی دارند؛ به عنوان مثال: چوب خشک راش از دسته چوب‌های سخت است. این چوب به دلیل مقاومت بالایی که در برابر فشار دارد، در صنعت تراوس راه آهن، ساخت پارکت‌ها، دیوار پوش‌ها و مواردی از این دست مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چوب نراد از دسته چوب‌های سبک و نرم شناخته می‌شود. این چوب به دلیل سبکی در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. مقاومت در برابر حشره‌های چوب‌خوار و رطوبت از ویژگی‌های چوب نراد به شمار می­آید. چوب نراد طرح زیبایی دارد و برای ساخت روکش‌های چوبی، دکوراسیون منزل، کاغذ­سازی و اسکلت­سازی نیز کاربرد دارد. این چوب از جمله چوب‌های محبوب و پرفروش است که دارای قیمت مناسب و مقرون‌به‌صرفه‌ای هست.

 

 برای اطلاع از قیمت انواع چوب‌ها با واحد سلولزی شرکت پرسال که وارد کننده بزرگ انواع چوب روسی است به شماره 26208312 و 09050705195 تماس حاصل نمایید.

 

چوب درخت یولکا از دسته چوب‌های نرم است؛ این چوب بافتی درشت و گره‌های نقطه‌ای دارد و از رنگ روشن (سفید متمایل به زرد) برخوردار است. چوب یولکا از جمله چوب‌های سبکی است که دارای مقاومت بالایی هستند، به همین دلیل در صنایع مختلفی مانند ساخت در و پنجره، میز و صندلی، میز کنسول و همچنین به دلیل در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چوب درخت ساسنا بافتی بسیار ریز یا درشت دارد و از جمله چوب‌های بادوام و دارای عمر طولانی است. کار کردن با چوب خشک ساسنا به دلیل راحتی در تراش، برش، طرح دهی و رنگ کردن بسیار آسان هست. این چوب در برابر پوسیدگی بسیار مقاوم شناخته شده است. از چوب ساسنا در صنعت قایق­سازی، نرده سازی، مبلمان، پالت­سازی، کاغذسازی، کابینت سازی، ساخت درب‌های ضد سرقت استفاده می‌شود.

 

سؤالات متداول

  1. چوب‌های روس چه ویژگی‌هایی دارند؟

انواع چوب‌های روسی به‌خصوص چوب راش مقاومت و استحکام بالایی دارند و علاوه بر آن دارای زیبایی خاصی نیز هستند.

  1. هدف از خشک نمودن چوب چیست؟

هدف از خشک نمودن چوب، رساندن رطوبت آن به رطوبت محیط است.

  1. خشک کردن چوب به چند روش انجام می‌­شود؟

معمولاً از دو روش برای خشک کردن چوب روسی استفاده می‌شود که عبارتند از: خشک کردن در فضای آزاد، خشک کردن در فضای بسته

  1. خشک کردن چوب روسی در فضای آزاد چه مزایایی دارد؟

ارزان‌ترین و کم‌هزینه‌ترین روش‌ها است. صرفه‌جویی در مصرف انرژی، کم هزینه بودن، استحکام بیش‌تر چوب پس از خشک شدن و نیاز به مراقبت محدود از مزایای خشک نمودن چوب روسی است.

  1. چند نوع کوره برای خشک کردن چوب به روش مصنوعی وجود دارد؟

دو نوع کوره برای خشک کردن چوب‌ها وجود دارد که عبارتند از: کوره رطوبت‌زدا و کوره خلأ.

keyboard_arrow_up