استانداردهای نگهداری کاغذ در انبار

folder_openوبلاگ
commentبدون دیدگاه

انبارداری و نگهداری از کاغذ به عنوان کالایی تمدن‌ساز و همه‌کاره باید در شرایطی ایمن و استاندارد انجام شود زیرا هرگونه غفلت در فرآیند ذخیره‌سازی این محصول منجر به کاهش دوام، کیفیت و کارآیی آن می‌شود که نتیجه این سهل‌انگاری، افت کیفی خروجی چاپ و عدم رضایت از نتیجه پروژه است. در پروسه انبار کردن کاغذ توجه به مواردی چون مکان انبار، دمای محیط، سطح رطوبت، نوع بسته‌بندی، نحوه طبقه‌بندی، برچسب‌گذاری و مواردی از این دست بسیار مهم و ضروری است، به همین علت ما در این مقاله از پرسال قصد داریم تا شما را با مهم‌ترین استانداردهای نگهداری کاغذ آشنا کنیم.

مهم‌ترین اصول نگهداری کاغذ در انبار

کاغذ معمولا از الیاف چوبی، ضایعات کشاورزی و … ساخته می‌شود به همین دلیل کارخانجات تولیدکننده کاغذ تلاش می‌کنند تا با اجرای اصول سختیگرانه‌ در تمام مراحل ساخت تا انبار کردن این محصول، آن را در برابر هر نوع آسیب احتمالی به خواص فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی کاغذ ایمن سازند. اگرچه کاغذ از نظر کیفی دارای گریدها و انواع مختلفی است اما در هر صورت رعایت استانداردهای لازم در انبارداری آن به پایداری بیشتر ویژگی‌هایی مانند استحکام در برابر شکست کششی، مقاومت در برابر آب و روغن و عدم پارگی کاغذ کمک می‌کند، در نتیجه رعایت استانداردهای زیر در ذخیره‌سازی کاغذ در انبارها بسیار مهم و ضروری است:

مکان مناسب نگهداری کاغذ

اینکه شما در کدام منطقه جغرافیایی و با چه شرایط جوی و محیطی قصد انبار کردن کاغذ را دارید باعث می‌شود تا استانداردهای متفاوتی برای اینکار اتخاذ گردد مثلا انبار کردن کاغذ در نقاط شمالی کشور قطعا نیازمند تمهیدات رطوبتی بیشتری نسبت به نواحی جنوبی و مرکزی است، بنابراین هنگام انتخاب مکان انبارسازی حتما به عواملی مانند شرایط آب‌وهوا، دوری از مکان‌های آلوده و مواردی از این دست دقت کنید. توجه داشته‌باشید که انبارهایی با ابعاد متناسب با میزان موجودی محصول‌تان را انتخاب کنید تا به این ترتیب بتوانید از منابع خود به شکلی بهینه‌تر استفاده کرده و مانع از ایجاد هزینه‌های غیر ضروری شوید.

استانداردهای نگهداری کاغذ در انبار

اندازه‌گیری رطوبت انبار کاغذ

میزان رطوبت محیط یکی از تأثیرگذارترین فاکتورها در شکل ساختاری کاغذ است به همین علت شما باید همواره ارزیابی درستی از میزان رطوبت محیط نگهداری کاغذ داشته‌باشید. کاغذ اصولا در وزن‌های مختلف تولید می‌شود، بنابراین کاغذهای سنگین‌تر عموما میزان رطوبت بیشتری دارند اما اگر همین رطوبت استاندارد دستخوش تغییر شود شکل کاغذ به خصوص در لبه‌های آن دچار دفرمگی می‌شود که خب هیچ تولیدکننده یا چاپگری دوست ندارد بابت خرید کاغذ نامرغوب بهایی بپردازد زیرا لبه‌های جمع شده یا موج‌دار منجر به سایه دادن،‌ روی هم نخوردن رنگ‌ها و چروک شدن کاغذ در پروسه چاپ می‌شود.

وقتی صحبت از رطوبت انبار می‌کنیم منظور این نیست که محیط نگهداری کاغذ فاقد هیچگونه رطوبتی باشد بلکه هدف، تنظیم میزان رطوبتی استاندارد و مطابق با خواص فیزیکی کاغذ است. از آنجاییکه لبه‌های کاغذ بیشترین حساسیت را در برابر رطوبت دارند (به خصوص اگر به درستی بسته‌بندی نشده باشند) هرگونه تغییرات رطوبتی می‌تواند منجر به مواج یا بیش از حد خشک شدن کاغذ شود که این امر چالش‌های زیادی را برای چاپ‌گران ایجاد می‌کند مثلا در چاپ دیجیتال، فرآیند قرار دادن جوهر روی کاغذ توسط یک بار الکتریکی کنترل می‌شود و تونر را جذب یا دفع می‌کند که سطح رطوبت کاغذ می‌تواند بر آن تأثیر گذاشته و خروجی چاپ را به شدت تحت‌تأثیر قرار دهد.

نه تنها کاغذ مرطوب بلکه کاغذی که خیلی خشک هست نیز می‌تواند مشکل‌آفرین شود زیرا ایستایی بیش از حد بار الکتریکی باعث بهم چسبیدن ورقه‌ها و گیر کردن آن‌ها در چاپگر یا دستگاه پرس می‌شود، بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که از محدوده رطوبتی 35 تا 55 درصد در تمام مناطق نگهداری کاغذ استفاده کنید تا از مشکلات ناشی از نوسان سطوح رطوبت جلوگیری نمایید. از آنجاییکه رطوبت نقش بسزایی در تغییرات بافت و فیبر کاغذ و کاهش عمر آن دارد انبارداران برای اطمینان از سنجش بهینه رطوبت کاغذ، معمولا از ابزارهای اتوماتیک و یا نیمه اتوماتیک مخصوص استفاده می‌کنند تا ضریب خطا را به حداقل رسانده و کنترل دقیقی روی میزان رطوبت محیط داشته‌باشند.

 استانداردسازی دمای انبار کاغذ

در کنار فاکتور رطوبت، باید به کنترل دمای انبار در پروسه ذخیره‌سازی کاغذ نیز توجه کنید زیرا نوسانات دمایی باعث هلالی و پیچ‌دار شدن کاغذ شده و شکل آن را تغییر می‌دهند، از این‌رو انبارداران تلاش می‌کنند تا با استفاده از ابزارهای مخصوص مانند ترمومتر کاغذ را در یک فضای کنترل شده با محدوده دمایی ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد نگهداری کنند. حفظ تعادل دمایی در تمام نقاط انبار، اصلی مهم در ذخیره‌سازی کاغذ است. به یاد داشته‌باشید که به دلیل آسیب‌پذیری کاغذ در برابر نوسانات دما، قبل از اقدام به چاپ حتما به کاغذ فرصت زمانی لازم (حداقل ۲۴ ساعت) برای سازگاری با دمای محیط را بدهید مثلا اگر کاغذ از یک محیط خیلی سرد به محیط چاپخانه منتقل شده و شما بدون اتلاف وقت آن را در دستگاه پرس با دمای بسیار بالا قرار دهید کاغذ دچار دفرمگی شده و عملیات چاپ مختل می‌شود. دقت کنید که نباید کاغذ را در نزدیکی بخاری‌ها، رادیاتورها و دستگاه‌های تهویه هوا قرار دهید.

بیشتر بخوانیم! استاندارد گرماژ کاغذ تحریر در بازار ایران

بسته‌بندی اصولی کاغذ

بسته‌بندی اصولی انواع کاغذ از مبدأ، نقش قابل توجهی در سلامت و ایمن‌سازی آن در برابر عوامل مخرب مانند نفوذ آفات، گردو‌غبار، رطوبت، نور و … دارد. تطابق اندازه و شکل بسته یا پوشال با ابعاد درست کاغذ نیز مانع از پارگی و آسیب به آن می‌شود. در بسته‌بندی اصولی کاغذ باید به رعایت فضای خالی حداقلی پایبند باشید تا در اثر جابه‌جایی و یا فشار، خدشه‌ای به کاغذ وارد نشود. کاغذهایی که دارای بسته‌بندی محافظتی نرم مانند فوم یا بادکوبا و برچسب‌گذاری صحیح هستند بهتر می‌توانند خطرات خارجی ناشی از نفوذ عوامل مخرب و ضربه را تحمل کنند.

حمل‌ونقل ایمن انواع کاغذ و مقوا

برای حمل کاغذ باید از وسایل نقلیه‌ای که تجهیزات ایمنی لازم برای جلوگیری از آسیب به رول‌ها یا ورقه‌های بزرگ کاغذ را دارند استفاده کنید چرا که دقت در پروسه جابه‌جایی، به حمل سریع و ایمن‌تر محصول کمک می‌کند. به این ترتیب توصیه می‌کنیم چه در مرحله بارگیری و چه در فرآیند تخلیه بار کاغذ به وسیله کامیون، ون، وانت و … ، از پدها و روکش‌های حفاظتی مخصوص برای نگهداری کاغذ استفاده کنید. به کارگیری ابزارهای حمل بار در انبار مانند انواع لیفتراک‌ها، جک پالت‌ها یا پالت تراک‌ها، استاکرها، ریچتراک، میز‌های هیدرولیک، جک پالت‌های قیچی و … نیز تأثیر به سزایی در سرعت انجام کار و جلوگیری از صدمات فیزیکی به بار دارد.

فرآورده های سلولزی

چیدمان صحیح کاغذ

نحوه چیدمان درست کاغذ، هم مانع از آسیب‌های فیزیکی به آن می‌شود و هم نقش مهمی در دسترسی آسان به محصول مورد نظر دارد. انبارداران از پالت برای قرار دادن بار کاغذ روی زمین استفاده می‌کنند تا کاغذ را از گزند رطوبت، آفت و … در امان نگه‌دارند. همچنین آن‌ها با برچسب‌گذاری درست، انواع کاغذ را بر اساس نوع و درجه‌شان دسته‌بندی کرده و هر کدام را در بخش‌های مربوطه ذخیره می‌کنند. در چیدمان کاغذ معمولا رول‌های قدیمی‌تر در ردیف‌های جلوتر قرار می‌گیرند تا زودتر استفاده شوند.

این نوع چیدمان مانع از تبخیر بیش از اندازه رطوبت کاغذهای قدیمی و افت کیفیت آن‌ها می‌شود. همچنین کاغذ در انبار به صورت عمودی چیده می‌شود. عمودی قرار دادن کاغذ در انبار از انباشت گردو‌غبار جلوگیری می‌کند، با توزیع یکنواخت فشار مانع از دفرمه شدن لبه‌های کاغذ می‌شود و از سوی دیگر این شکل چینش فضای بیشتری را برای نگهداری کاغذ فراهم می‌کند. البته در شرایط خاص، کاغذ به شکل افقی و یا ترکیبی از عمودی_افقی نیز چیده می‌شود که این امر بسته به نوع کاغذ، شرایط انبار و ترجیحات انبارداران انجام می‌گردد.

جلوگیری از تماس کاغذ با مواد شیمیایی

در انبارداری کاغذ دور نگه‌داشتن این محصول از مواد شیمیایی، اسیدها و بازها یک اصل مهم است که نباید آن را نادیده بگیرید چرا که تماس کاغذ با ترکیبات شیمیایی نه تنها باعث تغییر رنگ، تغییر در ساختار و ترکیدگی و پوسیدگی بافت آن‌ها می‌شود بلکه منجر به هدر رفت سرمایه و ایجاد هزینه‌های اضافی نیز خواهد شد.

نحوه نگهداری کاغذ در انبار

استفاده از نرم‌ افزارهای مناسب انبارداری

طبقه‌بندی هوشمند رول‌ها، رعایت اولویت در چینش بر اساس نیاز، برچسب‌گذاری اصولی، جابه‌جایی ایمن و … همگی جزو مراحل مهم انبارداری هستند که به لطف نرم افزارها و ابزارهای پیشرفته‌ای که در حال حاضر در بازار وجود دارند می‌توان آن‌ها را به بهترین نحو انجام داد. لذا آشنایی، تسلط و استفاده از این برنامه‌ها کیفیت و بهره‌وری را بهبود می‌بخشد چرا که به کمک آن‌ها اطلاعات دقیقی درباره تعداد و نوع کاغذها، تاریخ تولید، مقدار مصرف، موجودی باقی‌مانده و … خواهید داشت.

آموزش کارکنان

آموزش و افزایش آگاهی کارکنان نسبت به ماهیت کاغذ، چگونگی ذخیره‌سازی آن، شناخت عوامل آسیب‌زا در پروسه نگهداری کاغذ، حمل‌ونقل بهتر و … نهایتا کمک می‌کند تا افراد با دید بازتر و علم بیشتر، نسبت به کار خود به شکلی مسئولانه‌تر عمل کرده و از این طریق به عملکردی بهتر دست یابند.

چرا شیوه نگهداری کاغذ در انبار مهم است؟

کاغذهایی که در حال حاضر در بازار وجود دارند ذاتا در مقابل عوامل محیطی حساس هستند. این حساسیت به دلیل ترکیبات اولیه کاغذ یعنی؛ لبین و سلولز است. رطوبت زیاد، گرما، سرما و مواردی از این دست عوامل مهمی هستند که بر ساختار و بافت کاغذ تأثیر منفی می‌گذارند، به همین دلیل است که برای حفظ خواص سلولزی این ماده در برابر این عوامل مخرب باید نهایت دقت را در انبارداری کاغذ به کار گیرید. موارد زیر جزو عواقب عدم نگهداری کاغذ در محیط استاندارد است:

  • تخریب فیزیکی کاغذ
  • تغییر در خواص کاغذ
  • رشد قارچ و باکتری
  • خطر آتش‌سوزی
  • افزایش هزینه
  • افزایش ضایعات

بیشتر بخوانیم! آشنایی با انواع گرماژ کاغذ

جمع بندی مقاله

در پروسه تولید کاغذ تنها تمرکز بر کیفیت مواد اولیه و چگونگی شیوه ساخت مهم نیست بلکه نحوه نگهداری و انبارداری اصولی کاغذ نیز نقشی پر رنگ در کیفیت نهایی آن دارد چرا که ذخیره‌سازی بهینه کاغذ به افزایش طول عمر، حفظ ساختار و قابلیت استفاده مجدد از آن کمک می‌کند، از این‌رو ما در این مقاله به مهم‌ترین اصول و استانداردهای انبارداری کاغذ اعم از انتخاب مکان مناسب، توجه به میزان رطوبت، تنظیم دما، بسته‌بندی اصولی، حمل‌ونقل ایمن، چیدمان صحیح و دور نگه‌داشتن کاغذ از نزدیکی با مواد شیمیایی اشاره کردیم. همچنین گفتیم که استفاده از نرم افزارهای مدیریت بهینه انبار و آموزش پی‌در‌پی کارکنان می‌تواند روند کار را تسریع بخشیده و به افزایش بهره‌وری آن‌ها کمک کند.

ما در مجموعه پرسال با بیش از دو قرن تجربه عملیاتی در حوزه واردات انواع کاغذ و فرآورده‌ های سلولزی با اتکا به دانش و تخصص تیم مجرب خود توانسته‌ایم با کوتاه کردن زنجیره تأمین و استفاده از استانداردهای به‌روز انبارداری کلیه کاغذهای وارداتی خود را در محیطی ایمن و با کیفیتی تضمین شده نگهداری کنیم. به این ترتیب برای دریافت قیمت خرید کاغذهای ایندربرد، کرافت، تحریر، گلاسه و … می‌توانید از طریق شماره‌های موجود با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

 

 

keyboard_arrow_up