معرفی بهترین مواد برای تولید کاغذ

folder_openوبلاگ
commentبدون دیدگاه
بهترین مواد برای تولید کاغذ

 بهترین مواد برای تولید کاغذ

کاغذ به عنوان یکی از کاربردی‌ترین کالاهای ساخته شده توسط بشر، فرآیند تولید پیچیده‌ای دارد که معمولا طی مراحل مختلف خمیرسازی، پالایش، غربال‌گری و خشک‌کردن مواد اولیه خامی مثل خمیر چوب، الیاف گیاهی، مواد بازیافتی و غیره ساخته می‌شود. امروزه کاغذ به محصولی حیاتی در صنایع گوناگون از جمله صنعت بسته بندی، چاپ و تحریر تبدیل شده‌است. کیفیت نهایی این کالای تجدیدپذیر در گرو درجه کیفی مواد تولید کاغذ و شیوه ساخت آن است که نوع این مواد نه‌تنها بر خروجی پروژه نهایی شما تأثیر می‌گذارد بلکه قیمت خرید کاغذ را نیز مستقیما تحت الشعاع قرار می‌دهد.

صنعت‌گران به کمک فناوری‌های پیشرفته، تجهیزات مدرن و نیروهای متخصص، مواد اولیه لازم برای تولید این محصول که معمولا از خمیر سلولزی مشتق از چوب و یا سایر مواد لیگنوسلولوزیک تهیه می‌شود را به شکل‌های گوناگون از جمله کاغذ ایندربرد، کاغذ کرافت، کاغذ تحریر و … تبدیل می‌کنند. شما می‌توانید همین حالا انواع کاغذ و مقوا را با بالاترین درجه کیفی و قیمت رقابتی از بازرگانی پرسال به عنوان وارد کننده برتر انواع فرآورده‌های سلولزی در ایران تهیه نمایید.

بهترین مواد برای تولید کاغذ

خمیر کاغذ یا پالپ، مهم‌ترین ماده‌ای است که برای تولید انواع کاغذ از آن استفاده می‌کنند. منبع این خمیر می‌تواند شامل مواد چوبی و یا مواد و الیاف غیر چوبی باشد که در ادامه مطلب به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • چوب درختان: استفاده از تنه درختان برای تولید کاغذ، قدمتی دیرینه دارد. به منظور ساخت خمیر کاغذ از چوب، ابتدا تنه انواع درختان سخت و نرم مانند کاج، صنوبر، اکالیپتوس، افرا و غیره را پوست کنده و آن‌ها را به قطعات ریز (چیپس چوب) تبدیل می‌کنند سپس چوب‌ها در کارخانه‌های صنعتی با استفاده از شیوه‌های نوین شیمیایی و یا فیزیکی به خمیر تبدیل شده تا در نهایت پس از طی مراحل متعدد به کاغذ تبدیل شوند.
  • منسوجات بازیافتی: نخ پارچه لباس‌های کهنه، دورریز کارخانجات نساجی، تورهای ماهی گیری و … نیز از دیگر مواد تولید کاغذ هستند که این مواد بازیافتی نگرانی‌های ناشی از کمبود منابع چوبی خام را برطرف نموده و زمینه را برای استفاده بهینه از ضایعات غیر چوبی و تولید کاغذ با منابع تجدیدپذیر فراهم نموده‌اند.
  • ضایعات کشاورزی: برخی محصولات کشاورزی مانند گندم و برنج دارای پسماندهای ارزشمندی هستند که صنعت‌گران با استفاده از آن‌ها توانسته‌اند انواع کاغذ را تولید و به بازار عرضه کنند.
  • الیاف گیاهان: الیاف نیشکر، کتان، پنبه، بامبو و … مواد اولیه دیگری هستند که برای تولید خمیر کاغذ از آن‌ها استفاده می‌کنند تا از این طریق از قطع بی‌رویه درختان و آسیب بیشتر به محیط زیست جلوگیری کنند.
  • سنگ آهک: پودر کربنات کلسیم یکی از عجیب‌ترین و شگفت‌انگیزترین مواد تولید کاغذ است که محققین و متخصصین این صنعت، به تازگی از آن رونمایی کرده‌اند. کارشناسان ادعا می‌کنند که کاغذ ساخته شده از این ماده دارای مقاومت بالاتر و خواص ضدآب است.

انواع مواد اولیه مورد استفاده برای تولید کاغذ

خمیر چوب یا پالپ، مهم‌ترین ماده‌ای است که برای تولید انواع کاغذ استفاده می‌شود. منبع این خمیر اغلب شامل مواد چوبی یا الیاف غیر چوبی است که در ادامه به معرفی هر یک از این مواد و قابلیت‌های آن‌ها در صنعت کاغذسازی اشاره می‌کنیم:

الیاف چوبی

در حال حاضر بیش از 90 درصد کل خمیر مورد استفاده برای ساخت کاغذ از الیاف سلولزی چوب تولید می‌شود و بقیه عموما محصول مواد خامی مثل: کاه، کاه گندم، بامبو، نی، باگاس، پنبه و کنف است. درختان سخت چوب و درختان چوب نرم دو منبع رایج تأمین ‌کننده خمیر چوب در جهان به شمار می‌آیند. در واقع استفاده از تنه درختان برای تولید کاغذ، قدمتی دیرینه دارد. به منظور ساخت خمیر کاغذ نیاز به استخراج الوار تنه درختان چوب سخت و چوب نرم مثل: کاج، صنوبر، اکالیپتوس، افرا و غیره است. البته درختان جنگلی چوب نرم مانند کاج و صنوبر فراوان‌ترین منبع خمیر چوب در جهان هستند زیرا خمیر این نوع چوب، یک منبع خام بی‌خطر و بی‌نظیر برای تولید کاغذ محسوب می‌شود.

درختان نرم چوب سریع‌تر از درختان چوب سخت رشد می‌کنند و تراکم کمتر و رنگ روشن‌تری دارند، به همین علت حدود 80 درصد از تولید خمیر چوب بکر در جهان را تشکیل می‌دهند اما چوب سخت حاصل درختان پهن‌برگ است که معمولا در فصول خاصی از سال می‌ریزند. آن‌ها همچنین به عنوان درختان خزان کننده یا آنژیوسپرم شناخته می‌شوند. درختان چوب سخت معمولا کندتر از درختان چوب نرم رشد کرده و تراکم بالاتر و رنگ‌های تیره‌تری دارند.

درختان چوب نرم دارای الیاف بلندتری نسبت به درختان چوب سخت هستند، به این معنی که می‌توانند پیوندهای قوی‌تری با یکدیگر ایجاد کرده و محصول کاغذی بادوام‌تری را تولید کنند. البته بلندی طول این الیاف باعث می‌شود محصول کاغذی تولیدشده انعطاف‌پذیری کمتری داشته‌ و در برابر ترک‌خوردگی یا پارگی آسیب‌پذیرتر باشد. در عوض درختان چوب سخت الیاف کوتاه‌تری نسبت به درختان چوب نرم دارند، بنابراین به دلیل ایجاد پیوندهای ضعیف‌تر منجر به تولید محصولات کاغذی با دوام کمتر می‌شوند اما با این حال، کاغذهای تولید شده با این نوع خمیر منعطف‌تر هستند و کمتر در معرض ترک خوردن یا پارگی قرار دارند.

پس از انتخاب الوار درخت مدنظر، مراحل انتقال چوب به کارخانه و ساخت کاغذ شروع می‌شود. فرآیند ساخت خمیر چوب بکر شامل چندین مرحله است. ابتدا تراشه‌های چوب پوست کنده شده و به قطعات کوچک خرد می‌شوند سپس این قطعات کوچک با مواد شیمیایی مخصوص مثل هیدروکسید سدیم و سولفید سدیم در یک ظرف تحت فشار بزرگ به نام هاضم پخته می‌شوند. این فرآیند لیگنین و سایر مواد موجود در چوب را تجزیه نموده و الیاف سلولزی را جدا می‌کند. هنگامی که تراشه‌های چوب شکسته شد، خمیر حاصل شسته و غربال می‌شود تا هرگونه ناخالصی آن از بین برود. اگر هدف، تولید کاغذی سفید و روشن باشد با استفاده از پراکسید هیدروژن یا دی اکسید کلر مراحل سفیدسازی انجام می‌شود تا الیاف چوبی که به کاغذ تبدیل شده‌اند به سطح روشنایی مورد نظر برسند.

به طورکلی در این مرحله دو نوع خمیر تحت عنوان؛ خمیر سفیدشده و خمیر سفید‌نشده داریم. خمیر سفیدشده تصفیه می‌شود تا ناخالصی‌های آن از بین برود، در نتیجه کاغذ حاصل دارای رنگ سفید روشن و درخشان است که جلوه بصری جذاب‌تری را به نمایش می‌گذارد اما خمیر سفیدنشده، بسیار کمتر فرآوری شده و رنگ گیاهی خود را حفظ می‌کند. از خمیر سفیدنشده برای ساخت کاغذهایی استفاده می‌شود که حفظ رنگ طبیعی آن‌ها مهم است. کاغذ کرافت، کاغذ گونی، مقوای کرافت و کاغذ و مقوا بسته‌بندی از خمیر سفیدنشده به دست می‌آیند. خمیر سفیدشده را برای ساخت کاغذ چاپ پیشرفته، روزنامه، کاغذ تحریر و غیره به کار می‌برند. بعد از طی شدن مراحل تصفیه‌سازی الیاف، خمیر کاغذ را خشک کرده و به صورت ورقه یا رول فشرده در می‌آورند و برای ارائه به بازار آماده می‌کنند.

کیفیت خمیر چوب نقش تعیین‌کننده‌ای در کیفیت و رنگ کاغذ تولیدی دارد. در واقع چوب با استفاده از شیوه‌های نوین شیمیایی و یا فیزیکی به خمیر تبدیل می‌شود که هر یک از این روش‌ها مزایا و معایب خاص خود را به شرح زیر دارد:

  • خمیر چوب مکانیکی که به عنوان خمیر چوب آسیاب شده (GP) نیز شناخته می‌شود، با استفاده از روش مکانیکی برای آسیاب کردن مواد فیبر ساخته می‌شود و جایگاه مهمی در صنعت کاغذسازی دارد. استفاده از روش مکانیکی منجر به هزینه تولید کمتر، ساده‌ شدن فرآیند تولید، جذب جوهر قوی‌تر و تولید کاغذی نرم و صاف و البته تیره‌تر می‌شود. در این روش از کاغذسازی به دلیل داشتن محتوای غیر سلولزی بالای خمیر، استحکام کاغذ نیز کمتر است. علاوه بر این، از آنجاییکه لیگنین و سایر مواد غیر سلولزی چوب به‌طور کامل حذف نمی‌شوند، کاغذ تولید شده به مرور زمان زرد و شکننده خواهد شد و نمی‌توان آن را برای مدت طولانی نگهداری کرد.
  • برای تهیه خمیر چوب سولفات از مخلوط هیدروکسید سدیم و سولفید سدیم به عنوان یک عامل پخت‌وپز استفاده می‌کنند. کاغذ ساخته شده به این شیوه استحکام سایشی و کششی بسیار بیشتری دارد و در برابر پارگی مقاوم است.
  • خمیر چوب سولفیت مورد استفاده برای ساخت کاغذ از مخلوط اسید سولفور و اسید سولفیت به عنوان یک عامل پخت‌وپز حاصل می‌شود. این خمیر دارای ویژگی‌های مهمی چون؛ استحکام قوی، سفید شدن آسان و قابلیت در هم‌آمیختگی عالی است.

مواد اولیه تولید کاغذ

الیاف غیر چوبی

منابع چوبی موجود در جهان، به هیچ وجه پاسخگوی نیازهای روزافزون صنعت خمیر و کاغذسازی نیستند، به همین علت تولیدکنندگان برای جبران کمبود مواد اولیه، به منابع دیگر از جمله؛ الیاف حیوانی مثل پشم، الیاف معدنی مثل آزبست و ابریشم مصنوعی، الیاف گیاهی مثل کتان و پنبه، ضایعات کشاورزی و منسوجات بازیافتی روی آورده‌اند. استفاده از این منابع غیر سنتی در صنعت کاغذسازی، نقش مثبتی در کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از تخریب جنگل‌ها دارد.

  • ضایعات کشاورزی: برخی محصولات کشاورزی مانند گندم و برنج دارای پسماندهای ارزشمندی هستند که صنعت‌گران با استفاده از آن‌ها توانسته‌اند انواع کاغذ را تولید و به بازار عرضه کنند.
  • الیاف گیاهان: الیاف نیشکر، کتان، پنبه، بامبو و … مواد اولیه دیگری هستند که برای تولید خمیر کاغذ از آن‌ها استفاده می‌کنند تا از این طریق از قطع بی‌رویه درختان و آسیب بیشتر به محیط زیست جلوگیری کنند.
  • منسوجات بازیافتی: نخ پارچه لباس‌های کهنه، دورریز کارخانجات نساجی، تورهای ماهی‌گیری و … نیز از دیگر منابع مهم در تولید کاغذ هستند که این مواد بازیافتی نگرانی‌های ناشی از کمبود منابع چوبی خام را برطرف نموده و زمینه را برای استفاده بهینه از ضایعات غیر چوبی و تولید کاغذ با منابع تجدیدپذیر فراهم نموده‌اند.
  • مواد بازیافتی یا باطله: کاغذ بازیافتی را کاغذ باطله یا کاغذ مخلوط نیز می‌نامند. برای تولید این نوع کاغذ از کلیه کاغذها و مواد قابل بازیافت برای ساخت خمیری مناسب برای تولید کاغذ استفاده می‌کنند. صنایع آسیایی کاغذهای باطله را برای تولید این نوع کاغذ ترجیح می‌دهند. این کشورها بزرگ‌ترین واردکننده کاغذ باطله در جهان هستند.
  • سنگ آهک: پودر کربنات کلسیم یکی از عجیب‌ترین و شگفت‌انگیزترین مواد مورد استفاده برای تولید کاغذ است که محققین و متخصصین این صنعت، به تازگی از آن رونمایی کرده‌اند. کارشناسان ادعا می‌کنند که کاغذ ساخته شده از این ماده دارای مقاومت بالاتر و خواص ضدآب است.
  • مواد شیمیایی مخصوص: در فرآیند کاغذسازی علاوه بر مواد اولیه چویی و غیرچوبی از مواد شیمیایی مختلف (به فراخور نوع کاغذ) مثل: دی تیونیت سدیم، دی اکسید کلر، پراکسید هیدروژن و ازن دکسترین، نشاسته اکسید شده، لاتکس استایرن-بوتادین و استایرن اکریلیک کاغذسازی نیز استفاده می‌کنند.

عوامل مؤثر بر انتخاب مواد اولیه مورد استفاده در تولید کاغذ

انتخاب بهترین مواد اولیه برای خمیرسازی تحت‌تأثیر عوامل مختلفی مثل: الزامات کیفیت، هزینه و در دسترس بودن است. کیفیت محصول نهایی کاغذ نیز بر اساس خواص الیاف از جمله؛ استحکام، میزان سفیدی و درصد روشنایی آن تعیین می‌شود. تولیدکنندگان کاغذ هنگام انتخاب مواد اولیه باید این عوامل را در نظر بگیرند تا مطمئن شوند محصول نهایی با مشخصات موردنظر آن‌ها مطابقت دارد.
هزینه، یکی از عوامل مهم در انتخاب مواد خام کاغذسازی است، زیرا انواع مختلف خمیرها هزینه‌های تولید متفاوتی دارند، به عنوان مثال خمیر چوب معمولا گران‌تر از خمیرهای غیر چوبی یا الیاف بازیافتی است. این تفاوت هزینه می‌تواند بر رقابت‌پذیری صنعت کاغذ تأثیر گذاشته و تولیدکنندگان را به سمت انتخاب‌های مقرون‌به‌صرفه‌تر سوق دهد.
در میان عوامل مختلف، میزان در دسترس بودن نیز نقشی حیاتی در انتخاب مواد خام دارد زیرا رویدادهای منطقه‌ای و جهانی مثل جنگل‌زدایی می‌تواند بر نحوه عرضه هر یک از مواد خام مورد نیاز کاغذسازی تأثیر بگذارد. به‌طورکلی درک این مسأله که انتخاب مواد اولیه مناسب چه تأثیری بر کیفیت کاغذ تولیدی دارد، هم برای تولیدکنندگان کاغذ و هم برای مصرف کنندگان آن امری ضروری است. از آنجاییکه تقاضا برای محصولات کاغذی همچنان در حال رشد است، می‌توان انتظار داشت که در سال‌های پیش‌رو شاهد نوآوری‌های بیشتر در صنعت خمیرسازی، به خصوص در حوزه استفاده از مواد خام جدید و پایدارتر باشیم.

پرسال؛ تامین کننده ممتاز انواع کاغذ و فرآورده‌های سلولزی در ایران

کارآیی کاغذ در صنایع گوناگون سبب شده‌است تا این کالای تجدیدپذیر، بازاری پر رونق در سطح جهانی داشته‌باشد، از این‌رو هلدینگ بزرگ پرسال به عنوان برترین وارد کننده فرآورده‌های سلولزی در ایران نه تنها اقدام به واردات انواع کاغذ و مقواهای مختلف اعم از کاغذ تحریر، کاغذ ایندربرد، کاغذ کرافت، کاغذ وایت تایپ لایتر کوتد، سک کرافت، کاغذ و مقوای گلاسه نموده‌است بلکه ماده اولیه تولید این محصول را که شامل خمیر کاغذ، خمیر کاغذ الیاف بلند سفید نشده و خمیر کاغذ الیافت بلند و‌ کوتاه سفید شده است را نیز به کشور وارد نموده تا فعالان این حوزه بتوانند محصول مورد نیاز خود را با قیمتی رقابتی و خدمات پس از فروش ایده‌آل تهیه نمایند.

بازرگانی پرسال با اتکا به تخصص کارشناسان و محققین عضو این مجموعه و با به‌کار گیری تجربه و دانش عملی خود در حوزه واردات انواع کاغذهای تخصصی توانسته‌است طیف گسترده‌ای از کاغذ و مقوا را بدون واسطه و مستقیما به کشور وارد نموده و با درجه کیفی ممتاز به دست مشتریان عزیز خود برساند. به این ترتیب برای سفارش آنلاین و یا خرید کاغذ fbb، کرافت، کاغذ گلاسه و … در سریع‌ترین زمان ممکن تنها کافی است همه روزه غیر از ایام تعطیل از ساعت ۹ صبح تا ۱۸ از طریق شماره تلفن‌های ۷۹۸۸۵_۰۲۱ و یا 26208312_021 با کارشناسان واحد فروش کاغذ این مجموعه تماس بگیرید.

بیشتر بخوانیم! کاربرد کاغذ در صنایع مختلف

 

keyboard_arrow_up