محدودیت سوختهای فسیلی و افزایش آلودگیهای زیست محیطی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر مانند پنل خورشیدی را به یک ضرورت اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی تبدیل کردهاست. به همین علت، خرید پنل خورشیدی به عنوان سیستم هوشمندی که میتواند با استفاده از انرژی پاک خورشید نیروی برق تولید کند، بیش از هر زمان دیگری رونق گرفتهاست.
البته نباید از این واقعیت غافل شد که عدم آگاهی مردم و صاحبان مشاغل نسبت به عملکرد، مزایا و نقش این سیستمها در کاهش هزینههای انرژی باعث شدهاست تا بسیاری از افراد با شک و تردید به این فناوری نگاه کنند. این موضوع بهانهای شد تا ما در این مقاله از «پرسال» به 10 سؤال مهم در مورد خرید پنل خورشیدی پاسخ دهیم تا خریداران عزیز بتوانند با اطلاعات کافی و به درستی تصمیم بگیرند.
۱.چرا باید پنل خورشیدی بخریم؟
عموما، اولین و مهمترین سؤالی که اکثر خریداران پنل خورشیدی با آن مواجه میشوند این است که؛ چرا باید پنل خورشیدی خرید؟ پنلهای خورشیدی اصولا چه مزایایی دارند؟ در پاسخ به این پرسشها باید گفت؛ پنلهای خورشیدی مزایای متعددی دارند که آنها را به یک گزینه جذاب برای تولید انرژی تبدیل کردهاست. انرژی خورشید جزو پاکترین انرژیهای موجود در جهان است که به عنوان منبعی تجدیدپذیر شناخته میشود. استفاده از انرژی خورشید برای تولید برق مورد نیاز خانگی و صنعتی، به معنای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و آلودگی هوا است. بنابراین، خرید پنل خورشیدی نه تنها یک اقدام اقتصادی هوشمندانه، بلکه یک مسئولیت اجتماعی جدی برای کاهش ردپای کربن است.
همچنین، استقلال از شبکه برق شهری و چالشهای آن، از دیگر مزایای مهم خرید پنلهای خورشیدی است. سولار پنل ها به شما امکان میدهند تا به طور مستقل از شبکه برق عمومی عمل کنید و از نوسانات قیمت برق و قطعیهای احتمالی آن در امان باشید. بهاینترتیب، کاربران حتی در دور افتادهترین مناطق نیز قادر به تأمین برق مورد نیاز خود هستند. عمر طولانی و گارانتیهای بلندمدت (معمولا ۲۵ ساله) خرید پنل خورشیدی را به یک سرمایهگذاری مقرونبهصرفه و اقتصادی تبدیل کردهاست. علاوهبراین، پنل خورشیدی نیاز به نگهداری و هزینههای تعمیر عجیب و غریب ندارد! زیرا، این پنلها عموما فاقد قطعات متحرک هستند و کمتر دچار ساییدگی و خرابی میشوند.
۲. انواع پنلهای خورشیدی کدامند؟
پنلهای خورشیدی در مدلهای مختلف عرضه میشوند و هر یک محدوده عملکردی منحصربهفردی دارند. بنابراین، خریداران میتوانند باتوجه به سطح بودجه و نیازهای خاص خود، مناسبترین آنها را خریداری نمایند. پنلهای خورشیدی بهطورکلی در سه دسته؛ پنلهای خورشیدی مونوکریستال، پنلهای خورشیدی پلیکریستال و پنلهای خورشیدی فیلم نازک قرار میگیرند. هر یک از این دستهها ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند که آنها را برای کاربردهای مختلف مناسب میکند. بهطورمثال، پنلهای خورشیدی مونوکریستال کارآیی و بازدهی بالاتر و ظاهر یکدستتری دارند. در نتیجه، قیمت پنل خورشیدی مونوکریستال معمولا نسبت به سایر مدلها گرانتر است.
در این میان، پنلهای خورشیدی پلیکریستال ظاهر ناهمگونتر و محدوده کارآیی کمتری نسبت به پنلهای مونوکریستال دارند. برایناساس، قیمت پنل خورشیدی پلیکریستال در مقایسه با پنلهای خورشیدی مونوکریستال مقرونبهصرفهتر است. پنلهای خورشیدی فیلم نازک نیز جزو ارزانترین نوع پنلهای خورشیدی به شمار میآیند. این پنلها کارآیی و وزن کمتری دارند. نازک بودن پنلهای خورشیدی فیلم نازک باعث شده تا انعطافپذیری بالاتری داشتهباشند و بتوان آنها را بر روی سطوح منحنی نیز نصب کرد.
۳. بهترین مکان برای نصب پنل خورشیدی کجاست؟
بام ساختمان و نقاطی که حداکثر نور خورشید را دریافت میکنند، بهترین نقاط برای نصب پنل خورشیدی هستند. باتوجه به زاویه تابش نور خورشید در ایران، پنلهای خورشیدی در اکثر نقاط کشور باید به سمت جنوب جهتگیری شوند تا حداکثر انرژی را دریافت کنند. مکان نصب پنل خورشیدی باید خارج از محدوده سایه درختان و ساختمانهای بلند باشد، چون این موانع روی راندمان پنلهای خورشیدی تأثیر نامطلوب میگذارند. در مواردی که نصب بر روی بام ممکن نیست، میتوان پنلها را روی زمین نصب کرد. در اینصورت، هم راحتتر میتوان پنل را تمیز کرد و هم امکان تنظیم زاویه پنل در فصول مختلف سال وجود دارد.
۴. آیا پنلهای خورشیدی در محیطهای کم نور و شرایط جوی نامساعد نیز کار میکنند؟
بهطورکلی، عواملی چون شدت تابش خورشید، جهت و زاویه نصب، عدم وجود سایه، فضای در دسترس و شرایط آبوهوایی در رسیدن به بالاترین بازده پنلهای خورشیدی دخیل هستند. خوشبختانه پنلهای خورشیدی در شرایط جوی مختلف و حتی نور کم نیز قادر به تأمین و تولید انرژی برق هستند. اما واقعیت این است که در شرایط کم نور، دمای خیلی بالا و سایه شدید، میزان تولید انرژی تا حد قابل توجهی افت پیدا میکند. مگر اینکه از پنلهای خورشیدی با کارآیی بالا و مجهز به سیستمهای ذخیرهسازی انرژی استفاده کنید.
۵. آیا نصب پنل خورشیدی در ایران نیاز به مجوز دارد؟
نصب پنل خورشیدی در ایران، به ویژه برای مصارف صنعتی و تجاری نیاز به کسب مجوز از سازمانهای مربوطه دارد. کاربران برای دریافت مجوز نصب پنل خورشیدی باید از طریق سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی (ساتبا)، اداره کل حفاظت از محیط زیست، شرکت توزیع برق منطقه و سازمان امور اراضی (در صورتیکه زمین جزو منابع ملی باشد) اقدام کنند. در قدم اول باید درخواست خود را در درگاه ملی مجوزها ثبت نموده و مدارک لازم را ارائه کنید. سپس، درخواست و مدارک شما از طریق کارشناسان ساتبا مورد ارزیابی قرار میگیرد. در صورت تأیید توسط این نهاد، معرفینامهای برای اخذ مجوزهای دیگر صادر میگردد.
۶. چقدر زمان میبرد تا سرمایهگذاری در پنل خورشیدی بازگشت داشته باشد؟
بازگشت سرمایه در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر به عوامل مختلفی مانند هزینههای اولیه، نوع و کارآیی پنلهای خورشیدی، هزینههای نگهداری، تعرفه برق، قدرت و میزان تابش نور خورشید، مشوقهای دولتی و مواردی از این دست وابسته است. بنابراین، نمیتوان زمان دقیقی را برای مدت بازگشت سرمایه ارائه کرد، اما میتوان ادعا کرد که این مدت در ایران معمولا بین 2 تا 7 سال است. پس از این دوره، معمولا پنل سولارها به مدت ۲۰ تا ۲۵ سال به صورت رایگان برق تولید میکنند و سود خالص ایجاد مینمایند. البته، با استفاده از مشوقهای دولتی و شرایط مناسب، این مدت میتواند به 2.5 سال نیز برسد. توجه داشته باشید که خرید پنل خورشیدی با تجهیزات و کارآیی بالا، بازگشت سرمایه شما را تسریع میبخشد.
۷. هزینه نصب پنل خورشیدی چقدر است؟
برآورد هزینه نصب پنل خورشیدی بیش از هر چیز به مقیاس پروژه و نوع تجهیزات مورد استفاده بستگی دارد. قاعدتا، هزینه نصب پنلهای خورشیدی مورد نیاز نیروگاههای بزرگ با هزینه نصب پنلهای خورشیدی خانگی قابل مقایسه نیست. مواردی چون تجهیزات، نیروی انسانی مورد نیاز برای نصب پنل، شرایط محیطی، موقعیت جغرافیایی مکان نصب پنل، آبوهوا و … نیز روی قیمت نهایی هزینه نصب پنل خورشیدی تأثیر میگذارند.
بهطورکلی، هرچقدر پروژه شما کوچکتر باشد، پنل خورشیدی مورد نیاز نیز کوچکتر خواهد بود و هزینههای نصب و تجهیزات نیز کاهش مییابد. مثلا، هزینه خرید تجهیزات یک سیستم خورشیدی خانگی کوچک از حدود ۱۵ تا ۳۰ میلیون تومان شروع میشود. هزینه نصب این پنلها نیز معمولا بین ۳ تا ۱۰ میلیون تومان برآورد میشود. این در حالی است که هزینه خرید و نصب پنل خورشیدی پروژههای صنعتی و تجاری بزرگ عموما میلیاردی است.
بیشتر بخوانیم! صفر تا صد مراحل نصب پنل خورشیدی
۸. چگونه پنل خورشیدی مناسب را انتخاب کنیم؟
قبل از خرید پنل خورشیدی باید موارد متعددی چون سازگاری پنل با سازه، ارزیابی دقیق نیازهای انرژی، شرایط اقلیمی، موقعیت جغرافیایی، نوع پنل خورشیدی و توان خروجی آن، طول عمر و گارانتی پنل خورشیدی را مدنظر قرار دهید. در صورتیکه سازه شما استحکام لازم برای نصب پنل خورشیدی را نداشتهباشد باید به فکر تقویت سقف باشید. شما باید ارزیابی دقیق و درستی از میزان انرژی برق مصرفی خود داشتهباشید تا بتوانید پنل خورشیدی متناسب با نیازتان را تهیه کنید. هنگام خرید پنل خورشیدی، انتخاب برندهای معتبر با کیفیت بالا و قیمت مناسب ضروری است.
در این مورد میتوانید از تجربه و دانش کارشناسان ما در مجموعه بزرگ «پرسال» کمک بگیرید. تمامی پنلهای خورشیدی ارائه شده توسط شرکت بازرگانی ما دارای گارانتی معتبر، تضمین اصالت کالا و قیمت رقابتی هستند. پنل خورشیدی مورد نظر شما باید با استانداردهای بینالمللی مطابقت داشتهباشد. پنلهای خورشیدی دارای اجزای مهمی مانند باتری خورشیدی، اینورتر، سلول خورشیدی، استراکچر، کنترل شارژر، کابل و … هستند که باید با توجه به نیازهای انرژی و شرایط محیطی انتخاب شوند. آگاهی از این موارد نه تنها هزینههای شما را کاهش میدهد، بلکه تأثیر به سزایی در راندمان پنل خورشیدی مدنظرتان دارد.
۹. آیا همه پنلهای خورشیدی نیاز به باتری خورشیدی دارند؟
خرید باتری خورشیدی تنها برای سیستمهای Off-Grid یا هیبریدی ضروری است. بنابراین، همه پنلهای خورشیدی لزوما نیاز به نصب باتری خورشیدی ندارند. باتری خورشیدی به عنوان یک منبع پشتیبان در زمان قطع برق، غروب یا در روزهای ابری استفاده میشود. باتری خورشیدی با افزایش عملکرد و قابلیت اطمینان سیستم، به استقلال از شبکه برق شهری کمک میکند و گزینهای ایدهآل برای کاربرانی است که در نقاط دورافتاده یا با احتمال قطعی برقی زیاد زندگی میکنند. باتریهای سرب_اسیدی جزو ارزانترین باتریهای خورشیدی و باتریهای لیتیومی جزو گرانترین باتریهای خورشیدی موجود در بازار هستند. باتریهای نیکل-فلز هیدرید نیز عرضه میشوند که استفاده از آنها کمتر از دو مورد قبلی رواج دارد.
۱۰. چگونه میتوانم تعداد پنلهای خورشیدی مورد نیاز را محاسبه کنم؟
میزان برق مصرفی عامل کلیدی در تعیین تعداد پنلهای خورشیدی مورد نیاز است. آگاهی از میزان مصرف انرژی به شما کمک میکند تا تعداد پنلهای خورشیدی مورد نیاز را به درستی تعیین کنید و از این طریق هزینههای اضافی را کاهش دهید. توان پنل خورشیدی نیز نقش مؤثری در تعیین تعداد پنلها دارد. بهاینترتیب، شما میتوانید توان هر پنل را در ساعات تابش خورشید ضرب کنید تا انرژی تولیدی هر پنل در روز مشخص شود. توجه داشتهباشید که عواملی مثل میزان تابش خورشید و زاویه نصب پنل خورشیدی روی تعداد پنلهای مورد نیاز پروژه شما اثرگذار است. در کلیه مراحل خرید و نصب پنلهای خورشیدی میتوانید با دریافت مشاوره از متخصصین این حوزه در شرکت پرسال ، بهترین تصمیم را بگیرید و پروژه خود را بهینه کنید.