کاغذ بالک بهتر است یا کاغذ تحریر؟
کاغذ بالک Bulky یکی از محبوبترین کاغذها در صنعت چاپ است که به آن کاغذ کتاب نیز گفته میشود. البته این نوع کاغذ را با نامهای مختلف دیگری مثل کاغذ سوئدی، کاغذ سبز و کاغذ سبکبال هم میشناسند. جالب است بدانید که برخلاف کاغذهایی مثل کاغذ تحریر، در تولید کاغذ بالک از مواد شیمیایی استفاده نمیشود، به همین دلیل است که این کاغذ ماهیتا هیچ آسیبی به محیط زیست وارد نمیکند.
کاغذ بالک و کاغذ تحریر هر دو به دلیل خواص و ویژگیهایی منحصربهفردشان به وفور در صنعت چاپ و بستهبندی مورد استفاده قرار میگیرند. البته حیطه کاربرد هر یک از آنها بر اساس نوع کارآیی و ترجیحات ناشران تعیین میشود مثلا چون کاغذ بالک نسبت به کاغذ تحریر ارزانتر و سبکتر است از نظر اقتصادی کاربرد بیشتری در چاپ انواع کتب درسی و غیر درسی دارد. یکی دیگر از تفاوتهای مهم این دو نوع کاغذ در رنگ آنها است که در این مقاله از پرسال قصد داریم بیشتر درباره تفاوت کاغذ بالک و کاغذ تحریر صحبت کنیم پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
کاغذ بالکی چیست؟
قبل از اینکه به بررسی تفاوت کاغذ بالک و کاغذ تحریر بپردازیم ابتدا لازم است با قابلیتهای کاغذ بالک آشنا شوید. همان طور که قبلا هم اشاره کردیم کاغذ بالکی یا کاغذ کتاب کاربرد بسیار گستردهای در صنعت چاپ و تکثیر داشته و در واقع بهترین گزینه برای چاپ انواع کتاب محسوب میشود. پروسه ساختوتولید این کاغذ کاملا مکانیکال است و هیچ فرآیند شیمیایی در آن دخیل نیست، به همین علت میتوان آن را به راحتی بازیافت کرد. در واقع همین ویژگی باعث شده تا نشان بین المللی محیط زیست به این کاغذ تعلق بگیرد. کاغذ بالک در عین ضخیم بودن بسیار سبک است. البته سبک بودن این نوع کاغذ هرگز به معنای بیکیفیتبودن و یا نازکبودن آن نیست، بلکه کاغذ بالک نسبت به یک کاغذ معمولی و سفید از ضخامت بیشتری برخوردار است.
کاغذ Bulky در دو رنگ طبیعی کرم و طوسی تولید میشود. شباهت رنگ کرم این نوع کاغذ باعث شده تا بسیاری از افراد آن را با کاغذ کاهی اشتباه بگیرند. این در حالی است که کاغذ کاهی کیفیت و قابلیتهای کاغذ بالک را نداشته و تنها در ظاهر شبیه آن است. این نوع کاغذ به دلیل همرنگ بودن با رنگ زیبای چوب طبیعی مانع از خستگی چشم در مطالعه طولانی مدت میشود، به همین دلیل است که در صنعت چاپ کتاب به عنوان گزینه اول مطرح میشود. کاغذ بالک در مقایسه با سایر کاغذهای معمولی قطر بیشتر اما وزن کمتری دارد، در نتیجه ناشران ترجیح میدهند برای کاهش وزن کتابهای چاپی قطور از کاغذ بالک به جای کاغذ تحریر استفاده کنند. گزینههای زیر جزو بارزترین ویژگیهای کاغذ بالک است:
- سایه یکنواخت و یکدست
- ضخامت قابل قبول
- شفافیت بالا
- دارای رنگ طبیعی چوب
- عدم امکان کپی برداری
- وزن سبک
- عدم استفاده از مواد شیمیایی در پروسه تولید
- قابلیت تجدیدپذیری و بازیافت آسان
- قیمت اقتصادی
بیشتر بخوانیم! کاربرد کاغذ در صنایع مختلف
کاغذ تحریر چیست؟
کاغذ تحریر نام آشناترین نوع کاغذ در صنعت چاپونشر است که از آن برای چاپ انواع کتاب، بروشور، روزنامه و … استفاده میکنند. سطح بافتدار و جوهرپذیر کاغذ تحریر باعث شده تا عملیات چاپ روی آن به شکلی تمیز و ماندگار صورت گیرد. کاغذ تحریر بسته به نوع، زمان و مقدار مواد شیمیایی به کار رفته در خمیرش به دو دسته ضخیم و نازک تقسیم میشود. استفاده از مواد شیمیایی در فرآیند تولید این نوع کاغذ باعث ایجاد تفاوت در کاغذ بالک و کاغذ تحریر شدهاست. خمیر کاغذ تحریر با توجه به نوع ترکیب شیمیایی، معمولا به رنگ کاملا سفید و یا همراه با کمی تیرگی در میآید که میزان سفیدی آن در قیمت نهایی کاغذ تحریر تأثیر مستقیم دارد.
از کاغذهای تحریر کاملا سفید برای چاپ کتاب و مجلات استفاده میکنند و انواع تیترهتر آن را در چاپ روزنامهها و مواردی اینچنینی به کار میگیرند. کاغذ تحریر در طیف گرماژی ۷۰ تا ۱۲۰ گرم تولید میشود که گرماژ ۷۰ تا ۸۰ گرمی آن بیشترین کاربرد را در صنعت چاپ کتاب و غیره دارد. موارد زیر جزو مهمترین ویژگیهای کاغذ تحریر است:
- سطح صاف و روان
- قابلیت جوهرپذیری بالا
- مقاومت قابل قبول
- دارای رنگ سفید
- تولید شده به کمک مواد شیمیایی
کاغذ بالک و کاغذ تحریر چه تفاوتی با هم دارند؟
اکنون که با ویژگیها و روند تولید کاغذ تحریر و بالک آشنا شدید بهتر میتوانید تفاوتهای این دو کاغذ کاربردی را درک کنید. یکی از بارزترین نقاط تفاوت کاغذ بالک و کاغذ تحریر در پروسه تولید و ساخت آن است. همانطور که متوجه شدید در فرآیند ساخت کاغذ بالک به هیچ وجه از مواد شیمیایی استفاده نمیکنند، به همین دلیل به جای کاغذی سفید کاغذی متمایل به زرد و کرم خواهید داشت. اگرچه عدم استفاده از مواد شیمیایی به تجدیدپذیری کاغذ تحریر کمک کردهاست اما در عوض، کاغذ تحریر به واسطه همین مواد شیمیایی از مقاومت بیشتری برخوردار است. در واقع همین تمایز در چگونگی ساخت این دو کاغذ باعث شدهاست کاغذ بالک به کاغذ سبز و کاغذ تحریر با عنوان کاغذ سفید در عرصه چاپونشر شناخته شود.
دیگر فاکتور مهم در بررسی تفاوت کاغذ بالک و کاغذ تحریر در اندازه و وزن آنها است. در یک مقیاس یکسان وقتی یک کاغذ تحریر ۷۰ گرمی را با یک کاغذ بالک ۷۰ گرمی مقایسه کنید متوجه میشوید که کاغذ بالک با همان میزان کیفیت، سبکتر از کاغذ تحریر است، به همین علت کاغذ بالک بهترین جایگزین برای چاپ کتب قطور به جای کاغذ تحریر است. از طرف دیگر کاغذ بالک به عنوان یک کاغذ پاک و قابل بازیافت شناخته شدهاست که همین شاخصه باعث شده تا ناشران در طی سالهای اخیر استفاده از این کاغذ را به کاغذ تحریر ترجیح دهند. لازم است بدانید که رنگ کرم ملایم و یکنواخت کاغذ بالک مانع از خستگی چشم در اثر مطالعه مداوم محصولات چاپی تولید شده با این کاغذ اعم از کتب درسی، رمان و … میشود.
یکی از جالبترین نکات درباره تفاوت کاغذ بالک و کاغذ تحریر عدم امکان کپیبرداری از کاغذ بالک است. قابلیت ضد کپی بودن این کاغذ موجب امنیت خاطر بیشتر ناشران و نویسندگان برای عدم سوءاستفاده از آثار آنها میشود. از آنجاییکه هزینههای چاپ و نشر کتاب گاهی به شدت افزایش مییابد فعالان این حوزه معمولا به دنبال استفاده از کاغذهایی با قابلیتهای بیشتر، کیفیت بالا و البته قیمت ارزان هستند که با این اوصاف میتوان گفت کاغذ بالک نسبت به کاغذ تحریر پیشتاز است چون به طور کلی انتشار محصولات چاپی با کاغذ بالک ارزانتر در آمده و اقتصادیتر است.
در قیاس بین کاغذ بالک و کاغذ تحریر نباید جنس و بافت دو کاغذ را نادیده گرفت چرا که کاغذ تحریر نسبت به کاغذ بالک از قابلیت صحافی بهتری برخوردار است. دلیل این امر در بافت متخلخل و حالت پنبهای شکل کاغذ بالک است که مانع از انجام تمیز و بینقص عملیات صحافی میشود. همانطور که قبلا هم گفتیم از نظر مقاومت و پایداری نیز کاغذ تحریر و سایر کاغذهای معمولی برتر از کاغذ بالک هستند زیرا این نوع کاغذ در رده محصولات غیر فرآوری شده قرار دارد.
بیشتر بخوانیم! آشنایی با انواع گرماژ کاغذ
موارد کاربرد کاغذ بالک و کاغذ تحریر
اگر تا این بخش از مطلب ما را همراهی کردهباشید حتما متوجه تفاوت کاغذ بالکی و کاغذ تحریر شدهاید، حال وقت آن است که با موارد کاربرد این دو نوع کاغذ محبوب نیز آشنا شوید. به طور کلی رنگ سفید، بافت یکدست و جنس مقاوم کاغذ تحریر باعث شده تا این محصول به گزینهای ایدهآل برای نشر و تکثیر محصولات چاپی روزمره مانند روزنامه، اوراق اداری، تراکت، چرکنویس و … تبدیل شود. کاغذ سبز یا همان کاغذ بالک نیز دقیقا قابلیت چاپ برای مقاصد مختلف مانند نشر کتب، مجلات، اوراق و غیره را دارد اما تفاوت اینجاست که چاپ روی کاغذ بالک هم به صرفهتر است، هم به وزن سبکتر محصول کمک کرده و هم مانع از آلودکی محیط زیست میشود.
جمعبندی
کاغذ تحریر و کاغذ بالک جزو پرکاربردترین کاغذها در صنعت چاپونشر هستند، با این تفاوت که کاغذ بالک رنگ کرمی یا همان رنگ طبیعی چوب را دارد چون هیچگونه مواد شیمیایی در تولید آن استفاده نمیشود اما کاغذ تحریر محصولی سفید رنگ است که به واسطه ترکیب خمیر کاغذ با مواد شیمیایی مختلف تولید و عرضه میشود. کاغذ بالک کاغذی بسیار سبک با کیفیتی قابل قبول است که همین امر منجر به تفاوت کاغذ بالک و کاغذ تحریر شدهاست. همچنین در یک قیاس کلی بین این دو محصول میتوان گفت که؛ کاغذ بالک پایداری کمتری دارد، مانع از خستگی چشم در حین مطالعه میشود، گزینهای مناسب برای نتبرداری و یادداشت نویسی است، قابلیت بازیافت آسانی دارد، کپیبرداری از صفحات کتب و اوراق منتشر شده با این کاغذ بسیار دشوار است و در نهایت قیمت پایینتری نسبت به کاغذ تحریر دارد.
با این تفاسیر برای انتخاب بین کاغذ تحریر و کاغذ بالک بیش از هرچیز باید ترجیحات شخصی و نوع پروژه خود را در نظر بگیرید تا به نتیجهای دلخواه دست یابید. شرکت پرسال به عنوان تأمین و وارد کننده فرآوردههای سلولزی و خمیر کاغذ در ایران مفتخر است که انواع کاغذ کرافت، ایندربرد، تحریر، وایت تاپ کوتد، گلاسه و … را با کیفیتی ممتاز به کشور وارد نموده و در اختیار عموم خریداران محترم از اقصی نقاط کشور قرار میدهد. به این ترتیب اگر به دنبال خرید کاغذ تحریر و کاغذ بالک هستید یا اینکه میخواهید اطلاعات تکمیلی بیشتری درباره این دو کاغذ کسب کنید، کافی است از طریق راههای موجود با کارشناسان پرسال در ارتباط باشید.