بهترین کاغذ مناسب چاپ
حوزه چاپ، نشر و بستهبندی بزرگترین عرصه استفاده از انواع کاغذ برای مصارف مختلف صنعتی و غیر صنعتی است. تنوع بالای کاغذهای موجود در بازار از یکسو دست ناشران و فعالان این حوزه را برای انتخاب بهترین نوع کاغذ چاپی باز گذاشتهاست اما از دیگر سو، کاربران و خریداران را در خرید کاغذ مناسب چاپ برای پروژه خود سردرگم کردهاست، به خصوص که هر کاغذ جنس، گرماژ و ضخامت خاص خود را دارد. همین موضوع بهانهای شد تا ما در این مقاله از «پرسال» به بررسی و معرفی انواع کاغذ مناسب برای چاپ بپردازیم.
معرفی انواع کاغذ چاپی بر اساس جنس
کاغذ ابزاری منحصربهفرد برای انتقال احساسات، ایدهها و ثبت وقایع است که در انواع مختلفی از نظر قابلیتها، ضخامت و جنس تولید میشود، به طور مثال برای چاپ عکس از کاغذهای گلاسه که نور بیشتری را بازتاب میدهند، استفاده میشود و بر عکس، برای چاپ کتب، دفتر و موارد مشابه از کاغذ تحریر استفاده میکنند. بهطور کلی پرکاربردترین انواع کاغذ در صنعت چاپ، بر اساس جنس و متریال شامل موارد زیر هستند:
کاغذ تحریر
کاغذ تحریر یک نوع محصول سلولزی است که از ترکیب خمیر کاغذ با مواد شیمیایی و پلیمری مانند کلسیم کربنات و گچ ساخته میشود. استفاده از این مواد نقش مؤثری در افزایش مقاومت کاغذ تحریر، ماندگاری و کیفیت رنگ سفید آن دارد، به همین دلیل از این نوع کاغذ میتوان برای بایگانی کردن انواع اسناد و مدارک استفاده کرد. ساختار کاغذ تحریر به صورتی است که در عین جذب بهینه مرکب روی سطح، جوهر به طرف دیگر کاغذ نفوذ نمیکند، این ویژگی کمک کرده تا بتوان از هر دو طرف کاغذ تحریر برای چاپ استفاده نمود.
در صنعت چاپ کاغذ تحریر را برای تولید انواع سربرگ، کتاب، تراکت و … به کار میبرند. برای چاپ مدارک و اسنادی که باید به مدت طولانی بایگانی شوند نیز از این نوع کاغذ استفاده میکنند. کاغذ تحریر در رنگهای مختلف تولید و ساخته میشود و برای چاپ و نوشتن گزینه مناسبی است. بر روی این نوع کاغذ هیچ نوع پوششی مانند سلفن نمیتوان ایجاد کرد.
کاغذ و مقوای گلاسه
کاغذ گلاسه نامآشناترین نوع کاغذ در چاپ محصولات مصور است که قطعا شما هم نمونههای آن را روی جلد مجلات تصویری مختلف دیدهاید. این نمونه کاغذ برای چاپ انواع رسانه مناسب است و قابلیت بالایی برای جذب و پخش یکنواخت جوهر دارد. سطح براق، هموار و صاف کاغذ گلاسه به دلیل استفاده از یک نوع روکش رزینی ترکیب شده با پلاستیک و نشاسته مخصوص در ساخت آن است. این روکش لمینتی باعث شده تا رنگها و جزییات تصاویر با کیفیتی دوچندان نسبت به سایر کاغذها منعکس شود، به همین علت خرید کاغذ گلاسه برای مصارف زیر بسیار مرسوم است:
- چاپ تقویم
- چاپ ساک دستی
- چاپ بروشور
- چاپ کاتالوگ
- چاپ کارت ویزیت
- چاپ انواع محصولات چاپی مصور
همچنین پوشش سلفونی کاغذ گلاسه کمک کرده تا این نوع فرآورده سلولزی در برابر نفوذ آب مقاوم عمل کرده و ماندگاری بالاتری داشتهباشد. مقوای گلاسه نسبت به کاغذ گلاسه از میزان ضخامت و گرماژ بالاتری برخوردار است. کاغذ و مقوای گلاسه در انواع مات، براق، نیمه براق، یکرو و دورو در بازار موجود هستند.
کاغذ بالک
کاغذ بالکی یا کاغذ سبز، محصولی کاملا تجدیدپذیر با وزنی بسیار سبک اما ضحامتی مطلوب است که مهمترین ویژگی آن خسته نکردن چشم در هنگام خواندن مطالب چاپی مختلف است. برخلاف کاغذ تحریر، در پروسه تولید کاغذ بالکی به هیچ وجه از مواد شیمیایی استفاده نمیکنند، به همین علت این محصول کاملا با محیط زیست سازگار است. وزن کاغذ بالکی بسیار سبک است اما نکته جالب اینجاست که اتفاقا این کاغذ اصلا نازک یا بیکیفیت نیست و از مقاومت نسبتا خوبی در برابر فشار برخوردار است. این ویژگی منحصربهفرد، در کاهش هزینههای حملونقل این کاغذ بسیار موثر است.
رنگ کاغذ بالکی عموما به صورت کرم یا طوسی است که نمونههای کرم رنگ آن معمولا با کاغذ کاهی اشتباه گرفته میشود. بافت نرم و یکنواخت این کاغذ کمک کرده تا جوهر را به خوبی جذب نموده و به گزینهای ایدهآل برای چاپ کتابهای حجیم، رمان، شعر و … تبدیل شود. کاغذ بالک را میتوان در رده کاغذهای غیر قابل کپی قرار داد، به همین علت از آن برای چاپ اوراق اداری که نیاز به امنیت بیشتری دارند استفاده میکنند.
کاغذ و مقوای کرافت
این کاغذ منشأ المانی دارد که چون از مقاومت بالایی برخوردار است، نام «کرافت» به معنای قوی را به آن اطلاق کردهاند. در تولید این محصول کاغذی از مواد شیمیایی استفاده نمیشود، به همین علت کاغذ کرافت خام قهوهای است که از آن نه تنها در عرصه چاپونشر بلکه در حوزه بستهبندی نیز به وفور استفاده میکنند. ساخت جعبههای مقوایی کلاسیک، ساکهای دستی، کیف دستی و … تنها نمونهای از مصارف متعدد کاغذ و مقوای کرافت در صنعت است.
بهطور کلی به دلیل مناسب بودن قیمت کاغذ کرافت، خاصیت ضد رطوبتی، پوششدهی مناسب، ماهیت بهداشتی، استحکام بالا و ساختار ضد لغزش این کاغذ صنعتگران و فعالان حوزههای چاپ و بستهبندی از کاغذ کرافت در عرصههای مختلف مثل: بستهبندی مواد غذایی و بهداشتی، حملونقل، صنایع سنگین، ساخت کارتن، تولید چسبهای نواری و مواردی از این دست استفاده میکنند.
کاغذ و مقوای ایندربرد
کاغذ ایندربرد محصولی کاملا روان، بهداشتی و مقاوم است که کاربردهای فراوانی هم در صنعت چاپ و هم در حوزه بستهبندی دارد. ضخامت و کیفیت مطلوب این کاغذ آن را به یک گزینه چاپی ایدهآل برای چاپ انواع اتیکت، کارت ویزیت و … تبدیل کردهاست، چراکه کاغذ ایندل برد به هیچ وجه دچار دفرمگی و تابخوردگی نمیشود. این کاغذ پرکاربرد ماهیتی کاملا بهداشتی دارد، به همین علت برای استفاده از آن در صنایع بستهبندی مواد غذایی، دارویی و بهداشتی نیازی به اخذ مجوز ندارید.
دو طرف کاغذ ایندربرد سفید رنگ است اما یک طرف آن حالت براق دارد که عملیات چاپ روی همین قسمت انجام میشود. ایندربرد بافتی محکم و مقاوم دارد و به راحتی تغییر رنگ نمیدهد. جوهرپذیری مطلوب این کاغذ آن را به یکی از گزینههای اصلی چاپی ناشران و فعالان این حوزه تبدیل کردهاست. از آنجاییکه قیمت کاغذ ایندربرد در مقایسه با ویژگیهای آن بسیار مقرونبهصرفه است از آن برای ساخت انواع جعبههای کفش، ماسک، دستمال کاغذی، دارو، غذا و … استفاده میکنند.
کاغذ وایت تاپ لاینر کوتد
این کاغذ یکی از پرمصرفترین فرآوردههای سلولزی در حوزه چاپهای دیجیتال، طرحهای رنگی و نقشههای جغرافیایی است. در تولید کاغذ لاینر کوتد نیز مانند کاغذ و مقوای گلاسه، از روکش مخصوص (لاک مانند) استفاده میکنند که میزان پلیمر به کار رفته برای پوششدهی سطح این کاغذ باعث شده تا شما بتوانید انواع متفاوتی از کاغذ لاینر اعم از: شیشهای، مات و براق را در بازار مشاهده کنید. شیوه تولید کاغذ وایت تاپ لاینر کوتد تأثیر مثبتی در شفافیت، درخشندگی و جذب رطوبت این محصول دارد، به همین دلیل محصولات چاپی تولید شده با کاغذ کوتد از جلوه بصری جذابی برخوردار هستند.
استحکام کششی کاغذ لاینر کوتد بسیار بالا است زیرا برای تولید آن حداقل از سه لایه کاغذ که دو لایه آن لاینر و لایه دیگر پوشال سفید است استفاده میکنند. کاغذ کوتد نسبت به کاغذهای بدون پوشش وزن بیشتری دارد و میتواند رنگها و تصاویر را با جزییات و کیفیت بسیار بالا منعکس کند، از اینرو خرید کاغذ وایت تاپ لاینر کوتد برای تصاویر دیجیتالی باکیفیت، چاپ نقشهها، پوستر و … بسیار مناسب و مرسوم است. قدرت جذب بالای جوهر این کاغذ باعث شده تا رنگ کمتری در پروسه چاپ مصرف شود، همچنین کاغذ کوتد در برابر نفوذ خاک و رطوبت از مقاومت قابل توجهی برخوردار است.
کاغذ کتان
این نوع کاغذ محصولی بافتدار با جلوه بصری بالا است که از الیاف گیاه کتان ساخته میشود. کاغذ کتان انعطافپذیری بالایی دارد و کاملا با محیط زیست سازگار است. در کاغذ کتان بافتهایی دیده میشود که ویژگی جالبی را به کتاب یا رسانه چاپ شده میدهد و جذابیت لمسی آنها را دو چندان میکند. تنهای سفید و درخشان کاغذ کتان باعث پاپ شدن رنگها و افزایش کنتراست آنها میشود. بهطور کلی این کاغذ ظاهری شیک دارد و ظرافت خاصی به محصولات چاپی میبخشد، از اینرو از کاغذ کتان برای چاپ انواع کارت پستال، دعوتنامه، کارت ویزیت، سربرگ، منوی رستوران، کتابهای هنری و … استفاده میکنند.
کاغذ کاهی یا کاغذ روزنامه
کاغذ کاهی یکی از ارزانترین محصولات کاغذی در حوزه چاپونشر است که عموما از کاه، خرده (تفاله) چوبهای درختان کاج و سوزنی و یا کاغذهای بازیافتی تولید میشود. از آنجاییکه عملیات مکانیکی خاص و پیچیدهای روی این کاغذ صورت نمیگیرد نمیتوان انتظار داشت که کیفیت آن در حد کاغذ تحریر، گلاسه یا کرافت باشد اما برای مصارف معمولی مانند چاپ روزنامه، مجلات، تراکت و … کیفیت قابل قبولی دارد. کاغذ کاهی در رنگهای کرم، طوسی و خاکستری روشن در بازار موجود است. بافت کاغذ کاهی نرم و یکنواخت بوده و وزن سبکی دارد. این نوع کاغذ در حوزه بستهبندی محصولاتی مانند: زعفران، ادویهجات و غیره و حتی دورپیچ انواع ساندویچها به وفور استفاده میشود.
بیشتر بخوانیم! کاربرد کاغذ و مقوا در صنعت چاپ و بسته بندی
کاغذ خودکپی (کاربن لس)
این نمونه کاغذ برای چاپ در دستگاههای کپی (فتوکپی) استفاده میشود. کاغذ کاربن لس بدون استفاده از کربن تولید شده و قابل بازیافت است. این کاغذ به صورت کاملا تمیز و بدون پخش رنگ و با نهایت دقت اطلاعات اسناد و مدارک مختلف را کپی میکند. در واقع کاغذ خودکپی همزمان کار کاغذ و کاربن را باهم انجام میدهد، به همین علت نقش مؤثری در حفاظت از محیط زیست و کاهش قطع درختان دارد. کاغذهای کاربن لس یکرو هستند و محدودیت زمانی برای مصرف دارند. از این نوع کاغذ بیشتر برای تولید فاکتورهای خرید و فروش، محصولات چاپی چاپخانهها و … استفاده میکنند.
معرفی انواع کاغذ بر اساس گرماژ
گرماژ یکی از فاکتورهای بسیار مهم در تعیین ضخامت و کیفیت انواع کاغذ چاپی است که حتی حیطه کاربرد کاغذ را نیز تعیین میکند. به نسبت وزن کاغذ به مساحت یک متر مربع از سطح آن گرماژ میگویند، بهطور مثال هنگامی که گفته میشود یک کاغذ ۱۰۰ گرم گرماژ دارد به این معنی است که یک متر مربع از کاغذ دارای وزنی برابر ۱۰۰ گرم است. گرماژ کاغذ تاثیر به سزایی در قیمت آن دارد، مثلا قیمت کاغذ تحریر ۱۰۰ گرمی بیشتر از کاغذ تحریر ۷۰ گرمی است. لازم است بدانید که تمامی کاغذهای موجود در بازار دارای گرماژهای مختص به خود هستند.
گرماژ کاغذ در نوع دستگاه انتخابی مورد نیاز برای چاپ هر کاغذ نیز مؤثر است، بهطور مثال اکثر دستگاههای چاپ با گرماژ ۷۰ گرم سازگار هستند اما گرماژهای بالاتر ممکن است عملکرد دستگاه را تحتتأثیر قرار داده و محدودیتهایی را برای آن بوجود بیاورد که در صورت عدم توجه به این موضوع قطعا دستگاه مورد نظر دچار آسیب شده و محصول چاپی به کیفیت مورد نظر نمیرسد. گرماژ نازکترین کاغذ عموما ۷۰ گرم و ضخیمترین آن ۳۰۰ گرم است. موارد زیر جزو استانداردهای رایج برای تفکیک انواع کاغذ بر مبنای گرماژ است:
- کاغذ ۷۰ گرمی: این نمونه کاغذ برای سندسازیهای روزمره، دفتر و پرینترهای خانگی مناسب است.
- کاغذ ۸۰ گرمی: این نمونه کاغذ برای چاپ کتابها، پرینترهای اداری و دستگاههای کپی استفاده میشود.
- کاغذ ۹۰ گرمی: این کاغذ عموما برای چاپ اسناد باکیفیت و چاپ کتابهای رنگی و مصارف روزمره مورد استفاده قرار میگیرد.
- کاغذ ۱۰۰ گرمی: این کاغذ انتخابی مناسب برای پرینترهای رنگی لیزری، چاپ بروشور و … است.
- کاغذ ۱۲۰ گرمی: این کاغذ برای چاپ مجلات، کانالوگها و بروشورهای باکیفیت و جذاب مناسب است.
- کاغذ با وزن بالاتر از ۱۲۰: هرچه گرماژ کاغذ بالاتر برود حوزه مصرف آن تخصصیتر میشود، از اینرو از کاغذهای با گرماژ بالای ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم بیشتر برای جلد کتب، چاپ کارت ویزیت، چاپ دعوتنامههای لاکچری و … استفاده میکنند. همچنین کاغذهای با گرماژ بالای ۳۰۰ گرم عموما در دسته مقواهای مقاوم و محکم قرار میگیرند و بیشتر در حوزه بستهبندی به کار برده میشوند.
جمعبندی مقاله
صنعت چاپ یکی از اصلیترین مصرفکنندگان انواع کاغذ در جهان است. انتخاب مناسبترین کاغذ برای چاپ با وجود تنوع بالای این نوع محصولات سلولزی نیاز به دانش و آگاهی لازم راجع به خصوصیات و ویژگیهای هر کاغذ دارد، از اینرو ما در این مقاله به شما رایجترین و پر مصرفترین کاغذهای مورد استفاده در حوزه چاپ را معرفی کردیم که شما میتوانید با در نظر گرفتن خصوصیات مکانیکی و ظاهری هر کاغذ و با در نظر گرفتن گرماژ، نوع پروژه چاپی و بودجه خود مناسبترین آننا را نتخاب و خریداری نمایید.
جهت دریافت هرگونه اطلاعات تکمیلی و یا استعلام قیمت کاغذ گلاسه، تحریر، ایندربرد، کرافت و … میتوانید از طریق راههای ارتباطی موجود با کارشناسان فروش ما در شرکت بازرگانی پرسال تماس بگیرید. هلدینگ پرسال به عنوان واردکننده برتر انواع فرآوردههای سلولزی در ایران امکان خرید کاغذ و مقوای گلاسه، خرید کاغذ ایندربرد، تحریر، کرافت و … را با امکاناتی ویژه برای خریداران عزیز از اقصی نقاط کشور فراهم نمودهاست.